Na czym polega fenomen czarnej herbaty?

Chyba każdy miał okazję posmakować tradycyjnej, czarnej herbaty o niesamowitym smaku i aromacie. Bardzo często sięgamy po nią każdego dnia i zazwyczaj nie zdajemy sobie sprawy z tego, że krajem jej pochodzenia są Chiny, gdzie do perfekcji opracowany został sposób zbierania liści oraz ich późniejszej obróbki.

W jaki sposób jest wytwarzana czarna herbata?

Pierwszym etapem jej produkcji są oczywiście zbiory, które na dzień dzisiejszy w większości przypadków są przeprowadzane mechanicznie, co pozwala znacznie zwiększyć efektywność tego procesu. Zbierane są nie tylko liście, ale i kwiaty, a także ogonki liściowe. W następnym etapie konieczne jest pozostawienie liści do więdnięcia. Jest to ważny etap, gdyż właśnie podczas więdnięcia liście przygotowują się do zwijania, a liście stają się bardziej przepuszczalne dla soków. Kolejnym etapem jest selekcja materiału, a ten wysokiej jakości następnie podlega procesowi skręcania. Na tym etapie pojawia się już fermentacja liści, która nadaje późniejszemu, gotowemu już produktowi tak charakterystyczny smak. Ostatnim etapem jest suszenie herbaty.

Czas ma ogromne znaczenie

Niezwykle ważne jest, aby suszenie przeprowadzić w odpowiednim momencie – tak, aby nie było na to za późno, ale i za wcześnie. W efekcie tak przygotowana czarna herbata (https://www.krainaherbaty.pl/herbata-czarna) trafia do naszych domów po to, abyśmy mogli cieszyć się jej smakiem. Posiada bardzo przyjemny aromat, który jednocześnie jest bardzo delikatny i bardzo ulotny. Po jej zaparzeniu możemy uzyskać kolor od jasno do ciemnoczerwonego.