Buraczki mielone – witaminy z buraka nie tylko w lecie

Pomysł na suszenie warzyw i owoców nie jest nowy, ale wciąż świetnie się sprawdza. Buraczek mielony to przykład odpowiednio spreparowanego, przygotowanego do długotrwałego przechowywania suszu z buraka czerwonego. Produkt dostępny jest w wielu sklepach spożywczych, głównie ze świeżą, zdrową żywnością.

Burak taki sam, a jednak inny

W odróżnieniu od innych znanych produktów czy też przetworów z buraka czerwonego, buraczek mielony nie może być uznany za pełnoprawną przekąskę. To bardziej dodatek – można go stosować jako suplement diety lub za jego pomocą, w zdrowy i smaczny sposób, barwić dania. W odróżnieniu od sztucznych barwników, ten nie powoduje żadnych negatywnych rezultatów dla organizmu, w większych ilościach może natomiast zmieniać smak potrawy. W wielu przypadkach stosowany jest do dań słonych, pikantnych ale i słodkich, takich jak ciasta.

Zdrowa kuchnia

Wykorzystanie buraczka mielonego nie powinno być domeną szeroko rozumianego przemysłu spożywczego. Ten smaczny dodatek sprawdzi się idealnie również w domach prywatnych, będąc nie tylko elementem poprawiającym wygląd, zapach i smak potraw, ale też produktem leczniczym. Duża ilość witamin oraz innych składników podnosi odporność i uzupełnia wiele niedoborów, których łatwo nabawić się w szczególności w okresie zimowym – wtedy dostęp do świeżych warzyw jest naturalnie ograniczony. Wystarczy szczypta buraczka mielonego codziennie, by wprowadzić trochę barw na stół oraz podnieść kondycję jedzących. W wielu potrawach taki dodatek będzie automatycznie podnosił walory smakowe.