Trawa cytrynowa w kuchni

Palczatka cytrynowa słynie nie tylko z wszechstronnych właściwości zdrowotnych. Może być również wspaniałym dodatkiem do dań, nie tylko tych orientalnych. Zatem jakie danie urozmaicić tą aromatyczną, cytrusową przyprawą?

Nie tylko zdrowotność – Smaczny dodatek żywnościowy

Palczatka cytrynowa może świetnie aromatyzować wszelakie napoje, począwszy od kawy, herbaty, kompoty, ale i orzeźwiające, letnie napoje. Czy istnieje coś bardziej chłodzącego niż zimna woda z lodem o smaku cytrynowym? Właśnie tak można stworzyć zdrową lemoniadę. Trawa cytrynowa komponuje się idealnie nie tylko z napojami. Każdy rodzaj mięsa urozmaici idealnie. To od ciebie zależy czy wzbogacisz je trawą w proszku, czy pokusisz się o dodanie aromatycznych kawałków. To wspaniała alternatywa na upieczenie kruchego, soczystego kawałka mięsa w piekarniku. Pomyśl także o dodaniu jej do sosu do ryb, mięsa lub po prostu do makaronu i ryżu. Sos curry jest przecież najpopularniejszym sosen wykorzystującym trawę cytrynową. Jak żadna inna przyprawa nadaje lekkiego, cytrynowego, orientalnego smaku. Nie zapomnij o dodaniu palczatki do twojego ulubionego deseru- nawet tego na gorąco!

Przyprawa przyszłości

Prawda, że niezwykłe walory smakowe trawy mogą śmiało okrzyknąć ją przyprawą przyszłości? Niezaprzeczalnie nada ona smaku każdej potrawie, a w dodatku jest w 100 % naturalną przyprawą, którą każdy z nas może samemu wyhodować.