
Słonecznik łuskany jest bardzo zdrowy, ma liczne wartości odżywcze, dlatego bez wątpienia warto włączyć go do swojej diety. Można spożywać go w formie przekąski, to doskonały dodatek do sałatek.
Łuskane pestki słonecznika mają bardzo dużą zawartość witaminy E, posiadają dużo fitosteroli, które pozytywnie wpływają na cholesterol obniżając go, chronią przede wszystkich od chorób serca oraz nowotworów.

Obniżają poziom cholesterolu
Jedzenie słonecznika łuskanego skutecznie obniża zły cholesterol, który bardzo często jest zmian miażdżycowych. Jedząc słonecznik można znacznie obniżyć ryzyko zachorowania na choroby serca, które są najczęstszą przyczyną zgonów w Polsce.
Słonecznik w kuchni
Słonecznik łuskany ma szerokie zastosowanie w kuchni. Ziarna są smaczne, dlatego większość osób je bez żadnej obróbki, choć można je na przykład smażyć albo doprawić za pomocą soli. Nasiona słonecznika bardzo często dodawane są do owsianek, sałatek, panierek do mięs oraz ryb. Sprawdzę się zarówno w przypadku przyrządzania dań na słodko, jak i na słono. Ciekawą propozycją jest zmielenie ziaren i wykorzystanie ich jako pasta na kanapkę.
Jak widać ziarna słonecznika można jeść na różne sposoby, warto zdecydować się na włączenie do swojej diety takich ziaren, ponieważ są zdrowe i zawierają ogromne ilości witaminy E, która jest nam potrzebna. Pamiętajmy, że zbilansowana dieta to ważna sprawa, od tego zależy nasze zdrowie.