Różne zastosowania asafetydy

Każdy, kto, choć w minimalnym stopniu interesuje się kuchnią indyjską, wie, że stosowane w niej przyprawy nie są tylko i wyłącznie z powodu chęci osiągania dużej ostrości potraw, lecz także z powodów zdrowotnych. Dlatego też jedną z najbardziej rozpoznawalnych indyjskich przypraw, jaką jest asafetyda, posiada zarówno niezwykłe walory smakowe, jak i również te wpływające na zdrowie.

Asafetyda w kuchni

Choć asafetyda mielona nie jest przyprawą, którą by się chciało wąchać dla samej przyjemności jej zapachu, to jednak jej obecność w kuchni i w potrawach ma bardzo duże znaczenie.
Powiedzieć, że asafetyda (sprawdź tutaj) źle pachnie, to nic nie powiedzieć. Nie bez powodu posiada ona przydomki czarcie łajno lub smrodzeniec. Jeśli jednak przemóc się i zastosować ją w kuchni, łatwo można odkryć, że stanowi ona idealną wręcz alternatywę dla czosnku i cebuli. Dodatkowo stosowanie jej w potrawach niweluje nieprzyjemne wzdęcia, więc jest to przyprawa poprawiająca komfort jedzenia. Jest to jednak dopiero wierzchołek góry całej masy zdrowotny korzyści.

Asafetyda leczniczo

Lista pozytywnych efektów działania na ciało tej przyprawy jest niezwykle długa. Przede wszystkim zaczynając je wymieniać, należałoby wspomnieć o układzie oddechowym. Jest ona bardzo wskazana w przypadku problemów z astmą. Jest to również substancja, która poprawia ciśnienie krwi, stężenie w niej cukru, a także ma bardzo silne właściwości redukowania nieprzyjemności związanych z posiadaniem tzw. jelita drażliwego.
Jak zatem widać, nie ma tu żadnego przypadku w tym, że jest to przyprawa, która zdecydowanie najczęściej jest obecna w indyjskich potrawach.