Prozdrowotne ziarna kakaowca

W ostatnich latach coraz większym zainteresowaniem cieszą się polifenole, wśród nich można wyróżnić między innymi flawonoidy, których bogatym źródłem są ziarna kakaowca. Warto je jeść ponieważ bardzo pozytywnie wpływają na nasze zdrowie.

Ziarna kakaowca z czego się składają?

Ziarna kakaowca składają się w dłużej mierze z tłuszczów 50-57%, są bardzo zdrowe, stanowią źródło antyoksydantów, które chronią nasz organizm przed różnego rodzaju dolegliwościami i chorobami cywilizacyjnym. Mają w sobie dużo magnezu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

W jakiej formie spożywać ziarna kakaowca?

Najzdrowiej będzie spożywać ziarna kakaowca w formie surowej, podaję się je rozdrobnione. Może dodawać je do sałatek, owsianek, koktajli owocowych, owsianek, deserów. Ziarna kakaowca można kupić w sklepach z ekologiczna żywnością oraz w niektórych marketach. Jest to doskonała alternatywa dla czekolady. Wybierając czekoladę warto decydować się na taką, która ma w składzie ponad 70% ziarenek kakaowca.

Zdrowa, zbilansowana dieta to ważna rzecz. Dzięki temu możemy zachować zdrowie i dobre samopoczucie na bardzo długi czas. To, co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, dlatego warto wybierać produkty nieprzetworzone, bogate w witaminy i minerały, które pozytywnie wypływają na organizm. Ziarna kakaowca ochrona nas przed wieloma chorobami cywilizacyjnym takimi jak nowotwory, zawarły, choroby serca.