Nie tylko smak i aromat

Popularny i lubiany anyż gwiaździsty to przyprawa, którą otrzymuje się z suszonych owoców wiecznie zielonego drzewa, znanego pod nazwą badian właściwy. Zainteresowanie mielonym anyżem wzrasta w okresie jesienno-zimowym.

Charakterystyka anyżu

Anyż mielony otrzymywany jest z suszonych owoców anyżu gwiaździstego. Przyprawa znana jest głównie ze swoich aromatycznych właściwości, przez co też chętnie stosowana jest w kuchni, ale nie tylko. Jak się okazuje, anyż mielony to też doskonały surowiec do produkcji leków i różnego rodzaju kosmetyków. Anyż mielony wykazuje wiele właściwości leczniczych, które cenione są już od tysięcy lat (anyż znany był w medycynie starożytnych Greków i Egipcjan).

Nalewka anyżowa z miodem

Jedną z niezwykle popularnych nalewek jest nalewka anyżowa z miodem, która przygotowywana jest na bazie spirytusu i anyżu mielonego. Nalewka ma doskonałe właściwości lecznicze, co więcej poprawia odporność organizmu i doskonale rozgrzewa. Wiele osób zaleca picie jej w przypadku kaszlu, ponieważ doskonale pobudza wydzielanie śluzu i działa wykrztuśnie.

Inne właściwości anyżu

Oprócz tego, że anyż mielony ma doskonały smak, który świetnie podbija smak wielu potraw, to jest to również główny składnik, z którego pozyskiwany jest kwas szikimowy. Choć nazwa tego surowca jest mało znana, to wszyscy kojarzą ten składnik z produktu, który stosuje się w leczeniu grypy. Picie naparów z mielonego anyżu działa też przeciwgrzybicznie i przeciwbakteryjnie, przez co przyprawa ta polecana jest w przypadku różnego typu przeziębień.