
Zielona herbata to najlepszy napój zaraz po wodzie. Ta tradycyjna chińska herbata ma niezliczone korzyści zdrowotne. Czy to choroby układu krążenia, otyłość, cukrzyca, choroby skóry, choroby nerek czy rak, przeciwutleniacze w zielonej herbacie mogą walczyć z nimi wszystkimi. Ale problem polega na tym, że większość z nas nie zna właściwego sposobu przygotowania zielonej herbaty. A jeśli nie przygotuje się go poprawnie, nie przyniesie żadnych korzyści zdrowotnych. Dlatego ważne jest, aby zrozumieć i opanować metodę przygotowywania zielonej herbaty.

Jak zrobić zieloną herbatę w domu
Przygotowanie idealnej filiżanki zielonej herbaty wymaga zaledwie kilku kroków. Zielona herbata często jest dostępna w torebkach. Torebki z zieloną herbatą są bardzo wygodne dla wielu osób. Są przenośne i można je szybko zamienić w gorącą filiżankę herbaty – wystarczy kubek gorącej wody. Oto jak najlepiej przygotować filiżankę zielonej herbaty z torebki. Jednak, jeżeli chcecie osiągnąć prawdziwy smak i właściwości zielonej herbaty, lepiej sprawdzić co oferują sklepy z zieloną herbatą jak KrainaHerbaty.pl
Krok pierwszy to oczywiście podgrzanie wody. Należy upewnić się, że nie osiągnie ona temperatury wrzenia. Najbardziej optymalna temperatura wody to około 80-85 stopni Celsjusza. Kolejny krok to włożenie torebki z zieloną herbatą do filiżanki i zalanie wcześniej przygotowaną wodą. Następnie takie naczynie należy przykryć i pozostawić na trzy minuty. Po tym czasie wystarczy już tylko odkryć filiżankę, wyjąć torebkę z herbatą i gotowe.
Jak widać, przygotowanie zielonej herbaty nie jest bardzo trudne. Największym utrudnieniem może być osiągnięcie odpowiedniej temperatury wody, jednak i tego można się szybko nauczyć.