Jak przygotować zieloną herbatę

Zielona herbata to najlepszy napój zaraz po wodzie. Ta tradycyjna chińska herbata ma niezliczone korzyści zdrowotne. Czy to choroby układu krążenia, otyłość, cukrzyca, choroby skóry, choroby nerek czy rak, przeciwutleniacze w zielonej herbacie mogą walczyć z nimi wszystkimi. Ale problem polega na tym, że większość z nas nie zna właściwego sposobu przygotowania zielonej herbaty. A jeśli nie przygotuje się go poprawnie, nie przyniesie żadnych korzyści zdrowotnych. Dlatego ważne jest, aby zrozumieć i opanować metodę przygotowywania zielonej herbaty. 

Jak zrobić zieloną herbatę w domu

Przygotowanie idealnej filiżanki zielonej herbaty wymaga zaledwie kilku kroków. Zielona herbata często jest dostępna w torebkach. Torebki z zieloną herbatą są bardzo wygodne dla wielu osób. Są przenośne i można je szybko zamienić w gorącą filiżankę herbaty – wystarczy kubek gorącej wody. Oto jak najlepiej przygotować filiżankę zielonej herbaty z torebki. Jednak, jeżeli chcecie osiągnąć prawdziwy smak i właściwości zielonej herbaty, lepiej sprawdzić co oferują sklepy z zieloną herbatą jak KrainaHerbaty.pl

Krok pierwszy to oczywiście podgrzanie wody. Należy upewnić się, że nie osiągnie ona temperatury wrzenia. Najbardziej optymalna temperatura wody to około 80-85 stopni Celsjusza. Kolejny krok to włożenie torebki z zieloną herbatą do filiżanki i zalanie wcześniej przygotowaną wodą. Następnie takie naczynie należy przykryć i pozostawić na trzy minuty. Po tym czasie wystarczy już tylko odkryć filiżankę, wyjąć torebkę z herbatą i gotowe.

Jak widać, przygotowanie zielonej herbaty nie jest bardzo trudne. Największym utrudnieniem może być osiągnięcie odpowiedniej temperatury wody, jednak i tego można się szybko nauczyć.