Jak gotować tapiokę?

Tapioka to skrobia otrzymywana z manioku. W krajach Ameryki Południowej i Środkowej tapioka jest niezwykle popularna, bo jest zdrowa, pożywna i hipoalergiczna. Nie ma własnego smaku i zapachu, więc można wykorzystywać ją do przygotowywania przeróżnych potraw – od tych wytrawnych aż po desery. Jak gotować tapiokę? Czy można spożywać ją na surowo?

Nigdy na surowo

Tapioka (więcej) to rodzaj skrobi, więc nie powinno się spożywać jej na surowo. Dokładnie tak, jak nie je się surowego makaronu czy nieugotowanej kaszy. Nie można się więc dziwić, że tapioka także powinna być poddana obróbce cieplnej. Dotyczy to zarówno mąki jak i tapioki w postaci perełek. Małe perełki gotują się zwykle dłużej, niż te o dużych rozmiarach. Wynika to z faktu, że zostały one wstępnie przetworzone. Stąd też czas potrzebny do ich zmiękczenia jest dużo krótszy.

Koniecznie po namoczeniu

Perełki tapioki są białe. W takiej formie nie powinno się ich spożywać. Dlatego też powinno się zalać je wodą i namaczać, aż każda perełka stanie się przeźroczysta. Dopiero wtedy, można zabrać się za ich gotowanie. W przypadku naturalnej tapioki gotuje się ją przez prawie 40 minut. W przypadku tej przetworzonej można zdecydowanie skrócić ten czas. Wrzuca się ją do osolonego wrzątku i gotuje około 5 minut. Jeśli używana jest mąka z tapioki, to można zastąpić nią inne rodzaje mąki i wykorzystywać ją dokładnie w ten sam sposób. Dzięki temu można używać jej do pieczenia ciast czy też przygotowywania budyniów. Tapioki w formie mąki można też używać do przygotowywania musów, które są podgotowywane na parze. Drobne ziarna mąki bez problemu zdążą się ugotować nawet podczas kilku minut podgrzewania wraz z pozostałymi składnikami deseru. Warto też pamiętać, że jeśli perełki tapioki mają być wykorzystane do przygotowania bubble tea, to koniecznie trzeba je wcześniej ugotować, mimo że zwykle większość osób nie zjada ich po wypiciu samej herbaty. Jednak by tapioka była bezpieczna w produktach spożywczych i smaczna, to zawsze musi wcześniej być ugotowana.