Domowe sposoby na wykorzystanie mięty pieprzowej

Zdrowe odżywianie oraz samodzielne przygotowywanie naturalnych kosmetyków zyskują coraz większe grono zwolenników. Podążając za tym trendem, warto zainteresować się ziołami i roślinami wykorzystywanymi w medycynie ludowej.

Dlaczego mięta?

Powszechnie znaną i cenioną rośliną leczniczą jest mięta pieprzowa. Posiada ona wiele dobroczynnych właściwości. Jej liście oraz pozyskiwany z nich olejek eteryczny wykorzystywane są do leczenia dolegliwości trawiennych, schorzeń wątroby, dróg żółciowych, kaszlu i bólu głowy, a nawet problemów skórnych. 

Mięta w kuchni

Przyjemny smak i zapach mięty pieprzowej (zobacz tutaj) sprawiają, że świetnie nadaje się ona do przygotowywania deserów. Świeże liście można wykorzystać do zrobienia orzeźwiających lodów, sorbetów lub lemoniady. Doskonale nadają się także do drinków na bazie alkoholu, np. Mojito. Miętą doprawiać można ryby i jagnięcinę. Jej liście urozmaicają smak sałatek lub twarożków. Mięta pasuje także do niektórych zup warzywnych, np. z zielonego groszku, jogurtowych dressingów lub hummusów. Nie można zapomnieć o miętowej herbacie, która nie tylko dobrze działa na trawienie, ale także uspokaja i relaksuje.

Miętowe kosmetyki

Olejek z mięty pieprzowej działa przeciwzapalnie i odświeżająco na skórę. Dodatkowo reguluje pracę gruczołów łojowych i zmniejsza wydzielanie sebum. Widocznie poprawia kondycję i wygląd skóry twarzy. W związku z tym doskonale nadaje się do przygotowania maseczek, toników lub okładów. Olejek możemy także wykorzystać do aromaterapii w trakcie kąpieli, masażu lub w saunie. Wyciąg z liści zastosowany na skórę głowy pomoże pozbyć się łupieżu. Zadziała także na spierzchnięte wargi, a nawet przyspieszy gojenie się zmian wywołanych wirusem opryszczki. Mięta posiada bardzo wiele zastosowań, dlatego warto mieć ją zawsze pod ręką.