
Jeśli należysz do osób, które po przeczytaniu tytułu artykułu zastanawiają się, od kiedy to chmiel jest przyprawą („kiedy ostatnim razem sprawdzałem książkę kucharską, to robiło się z niego piwo…”) i co ma wspólnego z kuchnią gruzińską („w Gruzji przecież piją wino, a nie piwo… Tak przynajmniej czytałem w przewodniku”) to nie masz się czego wstydzić! Nasz zespół, przygotowując dla Ciebie ten tekst, przeżywał podobne rozterki.
Dzięki naszej pracy odejdziesz jednak od komputera uzbrojony w wiedzę, która pozwoli Ci zaskoczyć przyjaciół. Pomyśl o ich minach, kiedy zaserwujesz im potrawę, przyprawioną chmeli suneli!
Chmeli suneli – ogólna charakterystyka
Gruzińska nazwa tej przyprawy, zapisana w alfabecie gruzińskim, wygląda tak: ხმელი-სუნელი.
Jest to aromatyczna, lecz nieostra mieszanka przypraw. Jest tradycyjnie szczególnie chętnie stosowana w kuchni Gruzji, skąd przeniknęła jednak także do kuchni innych narodów zakaukaskich.
Chmeli suneli – skład
W skład tej mieszanki wchodzą suszone, drobno zmielone zioła:
– bazylia,
– pietruszka,
– ostra papryka,
– seler,
– kolendra,
– koper
– liść laurowy,
– mięta,
– cząber
– majeranek,
– kozieradka,
– szafran (krokosz barwierski)
– hyzop.
Wersja uproszczona tej mieszanki przypraw składa się natomiast z:
– bazylii,
– ostrej papryki,
– kopru,
– kolendry
– majeranku
– szafranu.
Brzmi apetycznie? Jeśli tak, wciągnij chmeli suneli do swojego jadłospisu na stałe i zaskocz nim znajomych w czasie ich najbliższej wizyty!