Własne wędliny z szynkowaru

naturalna wędlina z szynkowaru

Udając się na stoisko mięsne w poszukiwaniu smacznych i zdrowych wędlin coraz trudniej jest kupić coś, co nie ma w składzie zbędnych „ulepszaczy”. W cudzysłowie, bo czy ulepszeniem jest dodawanie konserwantów i wzmacniaczy smaku? Z pewnością nie. Szynkowar to urządzenie, za pomocą którego można z łatwością przygotować własne przetwory mięsne.

Szynkowar – jak to działa?

Zestaw do wytwarzania wędlin składa się z naczynia o cylindrycznym kształcie, spiralnej nakładki – nakrętki oraz termometru. Zależnie od potrzeb można w nim jednorazowo przygotować od 1 do 3 kilogramów mięsa. Wybraną część należy zamarynować przy użyciu ulubionych ziół i przypraw, a następnie włożyć do szynkowaru. Spiralna nakładka pozwala skompresować mięso. Zamknięte urządzenie wkłada się do lodówki – minimalny czas jaki powinno tam przebywać to 24 godziny. Po jego upływie walcowaty korpus umieszcza się w garnku z gorącą, lecz nie wrzącą wodą. Za pomocą dołączonego termometru kontroluje się temperaturę wody, powinna ona wynosić pomiędzy 70 a 90 stopni Celsjusza. Po upływie 2-3 godzin wędlina z szynkowaru czy mielonka jest gotowa do spożycia.

Co warto wiedzieć przy wyborze?

Zestawy wędliniarskie występują najczęściej w postaci walcowatych naczyń – dzięki takiemu kształtowi łatwo jest je zmieścić w garnku, nawet jeśli jednorazowo używa się więcej niż jednego. Osoby, którym nie odpowiada taki kształt, mogą zdecydować się na foremkę z zaokrąglonymi rogami.

Wykonane są z tworzywa sztucznego lub stali nierdzewnej (kiedyś często z aluminium), występują też w wersji, która dzięki specjalnej przegródce pozwala na jednoczesne przygotowanie dwóch rodzajów mięsa.