Wielozadaniowe piece konwekcyjno parowe – szerokie zastosowanie w gastronomii

piece konwekcyjno parowe

Piece konwekcyjno parowe w opinii specjalistów i użytkowników są uznawane za urządzenia ekonomiczne i spełniające bardzo dużo funkcji. Lokale gastronomiczne, inwestując w piece konwekcyjno-parowe, inwestują w funkcjonalne urządzenia służące przez wiele lat.

Wielozadaniowe urządzenie gastronomiczne

W takim piecu można przyrządzać dania na różne sposoby:

  • można smażyć i dusić potrawy,
  • grillować je,
  • piec,
  • odgrzewać. 

Żywność przetwarzana w piecu konwekcyjno-parowym jest o wiele zdrowsza, niż przyrządzona w warunkach domowych na patelni czy w piekarniku. Produkty nie tracą cennych wartości odżywczych, zachowują doskonały wygląd i smak. Obecność pary wodnej w piecu stanowi najlepszą ochronę dla potraw, nie wysusza ich, są soczyste i aromatyczne. W całej komorze pieca konwekcyjno-parowego dzięki optymalnej cyrkulacji powietrza panuje identyczna temperatura.  Urządzenia są energooszczędne, zużywają niewiele energii elektrycznej. Z pomocą pieca można szybko przygotować potrawę i w odpowiedniej porze podać ją klientowi.

Piece konwekcyjno parowe, dostępne są tutaj.

Technologia pieca konwekcyjno-parowego

piece konwekcyjno parowe

W piecu wytwarzana jest para wodna. Łopatki wentylatora potrzebują niewielką ilość wody, którą rozpraszają po całości komory. Powstała para wodna jest równomiernie rozprowadzana w całej komorze pieca. Obróbka termiczna potraw w piecu odbywa się z niewielką ilością wody.  Pozwala to na zachowanie w najwyższym stopniu wartości odżywczej potraw, smaku i koloru. Lokale gastronomiczne korzystające z pieców konwekcyjno-parowych serwują klientom potrawy, których smak przewyższa dania przyrządzone w klasyczny sposób.