Tylki cukiernicze – akcesoria do dekoracji ciast

tylki cukiernicze

Tylki cukiernicze to proste akcesoria, służące do wykonywania dekoracji z różnych mas, czekolady bądź lukru. Tylki nadają się zarówno do dekoracji ciast jak i tortów, ale także mniejszych wypieków, takich jak ciastka, pączki, muffinki itp. Oprócz ciast można ich także używać, do dekoracji potraw wytrawnych. Tylki do dekoracji wykorzystywane są nie tylko przez profesjonalnych cukierników czy kucharzy, ale mogą z nich korzystać również amatorzy. Ich użycie jest bardzo proste, wymaga jedynie odrobinę wprawy, aby efekt końcowy uzyskanej dekoracji był jak najbardziej zadowalający.

Tylki cukiernicze – odmiany

Tylki cukiernicze występują w wielu odmianach, nie tylko pod względem kształtu, ale również materiału, z jakiego zostały wykonane. Najczęściej spotyka się tylki wykonane ze stali, które są często pokrywane warstwą mosiądzu, która zapobiega rdzewieniu. Równie często można też spotkać tylki plastikowe. Najważniejszą cechą tylek do dekoracji jest możliwość ich ponownego użycia, a także umycia w zmywarce, dzięki czemu łatwiej o zachowanie odpowiedniej higieny w trudno dostępnych miejscach.

Tylki cukiernicze – kształty

Tylka cukiernicza może również występować w wielu różnych kształtach i rozmiarach, w zależności od tego, jaki typ dekoracji chcemy uzyskać. Przykładowo, tylki okrągłe służą do wykonywania kropek, sznurów bądź koronek. Natomiast płaska tylka cukiernicza lepiej nadaje się np. do stworzenia dekoracji w kształcie płatków, falbanek lub kokard. Tylki występują również w kształcie gwiazdek czy kwiatów, co pozwala stworzyć wiele różnych wariantów wspaniałych dekoracji.