
Zabranie ze sobą przekąski lub posiłku, niezależnie od tego, czy jedziesz samochodem, idziesz do pracy, czy wysyłasz dzieci do szkoły, jest zawsze dobrym pomysłem na przetrwanie dnia. A termosy obiadowe są idealnym rozwiązaniem, aby utrzymać jedzenie w pożądanej temperaturze.
Jak działają termosy obiadowe?
Istotą pojemników termoizolacyjnych jest zdolność do utrzymywania temperatury ich zawartości, zarówno gorącej jak i zimnej – przez dłuższy czas. Nie zagłębiając się w termodynamikę, jest to prosta koncepcja. Termosy obiadowe mają podwójną ściankę wewnątrz. Powietrze pomiędzy dwoma ściankami jest zasysane podczas budowy, tworząc próżnię. Ciepło lub zimno, które w przeciwnym razie mogłoby przenosić się na zawartość butelki termicznej lub słoika z żywnością, nie dociera do niej z powodu próżni pomiędzy ściankami termosu. Jeśli chcesz, aby zawartość była gorąca lub zimna, umieść termos w miejscu, które jest gorące lub zimne. Więc na przykład, jeśli chcesz, aby Twoja kawa pozostała gorąca podczas zimnego dnia, zapakuj ją do torby otoczonej czymś, co może ją izolować. To samo dla utrzymania zimnego napoju w gorący dzień. Nie zostawiaj go w samochodzie lub w bezpośrednim świetle słonecznym, pamiętaj, aby umieścić termos w cieniu lub chłodziarce. Tak, termosy obiadowe mają być odporne na utratę ciepła lub zimna, ale jeśli będziesz pamiętać o tych wskazówkach, zmniejszysz tempo, w jakim termos traci swoje właściwości grzewcze lub chłodzące na dłużej.

Najlepszy sposób na używanie termosu obiadowego
Termos należy napełnić rano. Podgrzewanie jedzenia, a następnie ładowanie go do termosu o temperaturze pokojowej po prostu nie działa zbyt dobrze. Jeśli to zrobisz, część ciepła z twojego jedzenia zostanie utracona na rzecz wewnętrznej ściany termosu i twoje jedzenie ostygnie trochę przed porą obiadową. Jeśli chcesz, aby Twoje jedzenie pozostało ładne i gorące, musisz najpierw rozgrzać wewnętrzne ścianki termosu. W ten sposób, kiedy włożysz do niego gorące jedzenie, ciepło nie będzie miało gdzie się podziać, a lunch pozostanie gorący nawet do pory obiadowej! Nie wolno podgrzewać w mikrofalówce izolowanego słoika z jedzeniem. To może zepsuć próżniowo uszczelnione ściany, jak również spowodować poważne problemy, jeśli termos jest wykonany z metalu.