Śledzie na trzy sposoby

Śledzie na trzy sposoby

Śledzie to tłuste, srebrne ryby znane z licznych korzyści zdrowotnych, w tym z tego, że są doskonałym alternatywnym źródłem witaminy D – witaminy występującej również w świetle słonecznym. Ma więc sens, że śledzie są niezwykle popularne w północnej Europie – w przeciwieństwie do zalanego słońcem Morza Śródziemnego – a marynowane lub konserwowane śledzie zajmują ważne miejsce w kuchni narodowej Polski i krajów skandynawskich. Jakie są najsmaczniejsze przepisy na śledzie?

Przepis na śledzie grillowane z sosem musztardowo-bazyliowym

Przepis na śledzie w takiej postaci z pewnością każdemu posmakuje. Rozgrzej grill do najwyższego stopnia. Opłucz rybę pod bieżącą zimną wodą, aby usunąć luźne łuski. Posmaruj odrobiną oleju i lekko przypraw. Grilluj przez 6-8 minut lub do momentu ugotowania; oko powinno być białe, skóra dobrze zrumieniona, a mięso jędrne i nieprzezroczyste. W międzyczasie przygotuj dressing: wymieszaj musztardę, bazylię, miód, skórkę i sok z cytryny oraz pozostałą oliwę razem w małej miseczce i dopraw. Gdy ryba jest już ugotowana, nałóż na nią sos i podawaj. Inny przepis na śledzie możesz wybrać z https://www.lisner.pl/przepisy.

przepis na śledzie podane w sosie z warzywami

Śledź w płatkach owsianych z boczkiem

Śledzie przepisy nieczęsto zawierają płatki owsiane, co jak się przekonacie jest błędem – jest to świetny dodatek do tej właśnie ryby. Filety rybne posmarować mlekiem i dobrze doprawić. Płatki owsiane rozsypać na talerzu. Obtoczyć śledzia w płatkach owsianych, mocno dociskając je do ryby. Dużą, ciężką patelnię rozgrzać na średnim ogniu, dodać olej, a następnie smażyć boczek na chrupko i na złoty kolor. Utrzymując patelnię (i tłuszcz) na średnim ogniu, ułożyć panierowane filety stroną z mięsem w dół. Smażyć przez minutę, następnie odwrócić i smażyć jeszcze przez jedną do dwóch minut, aż skóra pod płatami będzie złota. Podawać od razu z boczkiem, chlebem z masłem i sałatką; lub, jeśli chcesz zrobić z tego śniadanie, z jajkiem sadzonym. 

Śledź na chrupiącej grzance z sosem tatarskim

Osusz filety śledziowe papierowym ręcznikiem. Połącz na talerzu mąkę i bułkę tartą. Obtocz śledzie w mieszance mąki i bułki. Dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej masło na średnim ogniu w głębokiej patelni. Smaż śledzie na złoty kolor z każdej strony, około 3 minuty na stronę. Przełóż na wyłożony papierowym ręcznikiem talerz. Połącz majonez, cebulę, sok z cytryny i kapary. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj gorące śledzie na chlebie z sosem tatarskim, cytryną, plasterkami czerwonej cebuli i koperkiem.