Sita kuchenne

sito

Niezbędne w kuchni, zarówno domowej, jak i profesjonalnej, okazują się sita kuchenne.

Skuteczne przesiewanie

Sita kuchenne (https://sklep.technica.pl/sita-kuchenne) służą do oddzielania większych oraz mniejszych ciał stałych lub do oddzielania ciał stałych od cieczy. Służą również do przesiewania mąki w celu wyeliminowania tworzących się w niej grudek i ułatwienia mieszania ciast czy kremów blenderem, ale też płynów o różnych frakcjach, takich jak kożuchy mleczne lub ser z serwatki. Stalowe sito można również wykorzystać do mycia warzyw i owoców. Filtry obejmują również urządzenia takie jak durszlak lub sitko. W sklepach z wyposażeniem dla gastronomii znaleźć można wiele rodzajów sit o różnych średnicach i wysokościach. Pracę z sitem stalowym ułatwiają długie, funkcjonalne uchwyty, a dzięki konstrukcji drewnianej rączki, sito nie przewodzi ciepła. Każde sito stalowe powinno spełniać międzynarodowe standardy w zakresie ochrony środowiska i higieny 

Przyjemny czas przetworów

Przeważnie latem przychodzi pora robienia przetworów. Pyszne soki, konfitury i dżemy z wiśni, porzeczek czy też śliwek. Takie przetwory często charakteryzują się jednolitą konsystencją, pozbawioną grudek, co osiąga się nie dzięki blenderom, ale tradycyjnym metodom, takim jak przesiewanie po ugotowaniu całej masy owocowej. W tym celu niezwykle przydatne są różne sitka i sitka kuchenne wykonane ze stali nierdzewnej. Stal nierdzewna jest bezpieczna dla żywności i nie reaguje z kwasami owocowymi. Mniejsze sitka są idealne do odcedzania herbaty lub naparu ziołowego. Istnieją również sitka wykonane z tworzywa sztucznego z lejkiem. Takie sitka przydają się np. do odcedzania fusów podczas wlewania do zlewu resztek, aby nie zatykać odpływu.