Separatory tłuszczu – jak działają?

Ścieki, czasem bardzo tłuste przechodzą przez rury i elementy kanalizacji. Tłuszcze i oleje gromadzą się razem z innymi składowymi ścieków i prowadzą do gnilnego i nieprzyjemnego zapachu. Z tego powodu specjalne urządzenia powinny być stosowane w obszarach przemysłowych i handlowych, w których gromadzą się ścieki tłuste.

Jak działa separator tłuszczu?

Separatory tłuszczu, działają na zasadzie grawitacji. Oczyszczają ścieki gospodarcze, zanim woda spłynie do kanalizacji. Tłuszcze zwierzęce i roślinne oraz oleje, ponieważ są ze sobą spokrewnione, gromadzą się na powierzchni i można je stamtąd usunąć.
Kiedy wlewa się tłustą wodę do misy, trafia ona do separatora tłuszczu (sprawdź na gastropuls.pl). Tutaj tłuszcz unosi się i pozostaje, podczas gdy woda opada i spływa dalej do kanalizacji.
Jest to rozwiązanie stosowane w trosce o środowisko, ale też by nie dopuścić do zapchania się rur wymagających w późniejszym czasie kosztownego udrażniania, spowodowanego właśnie przez podmioty nie dostrzegające potrzeby korzystania z separatorów.

Na co trzeba uważać?

Ważne jest, aby podczas wylewania tłuszcz nie był zbyt gorący ani zimny. Temperatura wpływa na skuteczność oddzielania tłuszczu od wody. Optymalne temperatury to 41 ºC w separatorze tłuszczu i 30 ºC na zewnątrz. Temperatura nie powinna być za wysoka ponieważ tłuszcz będzie wtedy dalej ciekły i może wtedy nie oddzielić się od wody.
Tłuszcz, który jest oddzielany, ostatecznie tworzy „placek” lub blok, który należy usuwać w regularnych odstępach czasu.

Przy oczyszczaniu tych urządzeń, można skorzystać z pomocy wykwalifikowanej firmy.