
Lukier królewski wykorzystuję się głównie od ozdabiania tortów czy ciasteczek. Najczęściej wykorzystuje się lukier królewski do pierników. Kolorem przypomina śnieg, idealnie wysycha, przez co ciasteczka się ze sobą nie sklejają. Składa się z cukru pudru, odrobiny soku z cytryny oraz białka. Najlepiej jak cukier puder będzie przesiany, ponieważ będzie dużo gładszy. Proporcja białek do cukru wynosi 1:5. Do lukru można dodać barwnik spożywczy w postaci proszku lub żelu, ważne jest, aby nie dodać go zbyt dużo, ponieważ lukier bardzo łatwo się barwi. Przepis na lukier królewski jest bardzo prosty i nie trzeba mieć do tego specjalnych umiejętności. Jak więc zrobić lukier królewski ?
Składniki
– 1 białko
– 150 gramów cukru pudru
– 5 kropli soku z cytryny
– barwnik (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Przesiać cukier puder.
- Do naczynia- miski wlać białko, dodać cukier puder i sok z cytryny. Następnie miksować mikserem przez około 10 do 20 minut na niskich lub średnich obrotach.
- Dodać trochę barwnika spożywczego, według uznania. Włożyć lukier do rękawa cukierniczego, odciąć róg i dekorować. Konsystencję lukru można zmieniać w zależności od potrzeby. Aby zagęścić, można dodać cukru pudry, aby rozrzedzić, można dodać trochę wody, soku z cytryny lub białka.
Szczegółowy przepis na lukier królewski do pierników znajdziemy na blogu Polmarkus
Uwagi
- jeżeli nie używa się od razu lukru, warto przykryć go folią spożywczą, tak aby przykrywał lukier
- lukier można przechowywać w lodówce nawet kilka dni, ale trzeba go przykryć wspomnianą wcześniej, folią spożywczą
- jeżeli lukier zawiera pęcherzyki powietrza, można się ich pozbyć przez przekłuwanie wykałaczką, Aby był idealny, trzeba pamiętać, aby miksować na małych obrotach i przez dłuższy czas, tak by był gładki i bez pęcherzyków.