Profesjonalna płyta grillowa w gastronomii

płyta grillowa duża moc

Wyposażenie punktów gastronomicznych w sprzęt o cechach profesjonalnych jest doskonałą inwestycją. Pomaga uniknąć nieprzewidzianych przestojów wywołanych przez usterki zwykłych, domowych sprzętów nieprzystosowanych do ciągłej pracy. Coraz chętniej wybieranym urządzeniem jest płyta grillowa, która stwarza nowe możliwości w przygotowywaniu posiłków niemal każdej kuchni.

płyta grillowaNowoczesne płyty grillowe do gastronomii

Gastronomiczna płyta grillowa pozwala na obróbkę termiczną potraw – grillowanie lub smażenie. Założeniem nowoczesnych, profesjonalnych płyt jest udostępnienie wygodnej w obsłudze, odpowiednio dużej do potrzeb punktu powierzchni z możliwością regulacji mocy nagrzewania. Urządzenia mogą być dedykowane jako elementy ciągu grzewczego, albo też osobne, samodzielne stanowiska mające na celu obróbkę termiczną. Wybór różnorodnych opcji wyposażenia płyty grillowej pozwala dostosować sprzęt do indywidualnego zapotrzebowania. Cena takiego wyposażenia nie jest niska, jednak w sklepie gastromocni, płyta grillowa jest dostępna w rozsądnej cenie.

Jaką płytę grillową wybrać?

O wyborze płyty grillowej może decydować wiele czynników. Przede wszystkim trzeba uwzględnić miejsce montażu i wybrać:

  • źródło zasilania – płyty grillowe elektryczne lub gazowe
  • wymiary płyty oraz całego urządzenia
  • typ montażu – wolnostojące lub nablatowe
  • opcje – rodzaj powierzchni, pokrywy, regulacji

Nie bez znaczenia będzie także budżet, gdyż profesjonalny sprzęt to wydatek od kilku do nawet kilkunastu tysięcy złotych. Jednak za tę cenę kupuje się doskonałą jakość i wysoką niezawodność, niezbędną przy profesjonalnej działalności gastronomicznej.