Po co używać miarek kuchennych?

praktyczne miarki do każdej kuchni

Bez miarek kuchennych ciężko sobie wyobrazić kuchnię. Dzięki nim mamy pewność, że każdy przepis będziemy mogli wykonać zgodnie z instrukcją. Miarki kuchenne są nie zastąpione jeżeli chcemy precyzyjnie odmierzyć składniki potrzebne do gotowanych potraw czy pieczonych ciast.

Wygodne miarki do kuchni sprawdzą się zarówno przy odmierzaniu składników płynnych i sypkich. Obecnie sklepy oferują miarki w rożnych kształtach i kolorach przydatne w każdej kuchni. Dzięki temu mogą one stanowić ciekawe wyposażenie naszej kuchni. Dlatego każdy powinien znaleźć odpowiedni artykuł dla siebie.

Miarki w znacznej mierze ułatwiają gotowanie i pieczenie. Często w przepisie możemy spotkać określenie: 30 ml wody, 10 ml mleka, „30 g mąki”, itd. Dlatego ważne jest, by dany składnik dokładnie wymierzyć. Do prostych przeliczników należy szklanka. I tak jedna szklanka to:

  • 160 g mąki pszennej,
  • 220 g cukru,
  • 170 g cukru pudru,
  • 230 g śmietany,
  • 230 g oleju,
  • 180 g kaszy,
  • 230 g ryżu,
  • 150 g bułki tartej,
  • 110 g płatków owsianych.

Warto także pamiętać, że:

  • 1 łyżka stołowa = 3 łyżeczki,
  • 1/8 łyżeczki = szczypta,
  • 1 łyżeczka = szczypt,
  • 1/2 szklanki = 8 łyżek stołowych,
  • 1/4 kubka = 5 łyżek stołowych,
  • 1/2 filiżanki = 6 łyżek stołowych,
  • 1 litr = 4 szklanki.

Natomiast warto jednak zainwestować w prawdziwą miarkę kuchenną. Będziemy mieć pewność, że każdy składnik odmierzyliśmy prawidłowo. Jest to ważne szczególnie, gdy dopiero uczymy się gotować. Miarki kuchenne będą wtedy dla nas bardzo pomocne, a my nie zrazimy się jeżeli jakaś potrawa nam nie wyjdzie. Dodatkowo miarki mogą stanowić ciekawy gadżet w naszej kuchni.