Patelnie do naleśników — cechy

patelnie do naleśników

Patelnie do naleśników różnią się od zwykłych patelni tym, że mają niskie brzegi, grube dno i długie rączki. Patelnie te są wykonane z kutego, odlewanego i prasowanego aluminium, miedzi, stali i żeliwa. Różne rodzaje powłok ochronnych zapobiegają przywieraniu naleśników. Uchwyty wykonane są ze stali, drewna, silikonu, plastiku i bakelitu. 

Jakie są dostępne patelnie aluminiowe?

Aluminiowe patelnie są wykonane przez tłoczenie, odlewanie i kucie. Aluminiowe patelnie nadają się do naleśników tylko wtedy, gdy mają grube dno, w przeciwnym razie naleśniki nie upieką się równomiernie. Dobre aluminiowe patelnie z grubym dnem i powłoką nieprzywierającą są równie dobre jak żeliwne i miedziane patelnie, które tradycyjnie cieszą się dużym uznaniem wśród miłośników naleśników.

Dlaczego warto kupić żeliwną patelnię?

Na patelni żeliwnej robi się najlepsze naleśniki, ale tylko wtedy, gdy patelnia jest odpowiednio pielęgnowana. Rozgrzewa się równomiernie i utrzymuje ciepło przez długi czas. Jest trudna do zarysowania i niemożliwa do zgięcia. Naleśniki na niej się nie palą.

patelnie do naleśników

Co jest dobrego w miedzianej patelni?

  • Miedziana patelnia równomiernie się nagrzewa i długo zachowuje ciepło, dlatego łatwo na niej zrobić naleśniki. Nie jest tak ciężka jak patelnia żeliwna.
  • Miedziane patelnie są drogie. Muszą być czyszczone po każdym użyciu specjalnym środkiem do czyszczenia miedzi, aby miedź nie ciemniała.

Jak powinna wyglądać stalowa patelnia?

Dobra stalowa patelnia do naleśników musi mieć nieprzywierającą powłokę, w przeciwnym razie naleśniki będą przywierać do dna. Patelnie ze stali węglowej są lżejsze niż żeliwne patelnie do naleśników (https://sklep.technica.pl/patelnie-do-nalesnikow), ale są praktycznie tak samo trwałe. Istnieją bimetaliczne patelnie wykonane ze stali i aluminium, które szybciej pieką naleśniki.