Najlepszy wybór ekspresu do kawy do domu

ekspres do kawy

Sporo osób pragnie mieć w domu ekspres do kawy. To właśnie dzięki niemu można szybko przyrządzić pyszną i aromatyczną kawę na wiele sposobów. Miłośnicy kawy jak z kawiarni, na przykład z grubą mleczną pianką, z pewnością będą zadowoleni z takiej inwestycji. Jak wybrać dobry ekspres do kawy? Poniżej kilka podpowiedzi.

Ekspres do domu

Wybierając ekspres ciśnieniowy do kawy do domu, warto postawić na sprzęt odrobinę lepszej jakości, jednak absolutnie nie celować się w ceny jak za ekspresy do profesjonalnych kawiarni. To już zupełnie inna półka cenowa, bo też takie ekspresy muszą każdego dnia poradzić sobie ze zrobieniem nawet kilkuset filiżanek kawy. Wybierając ekspres dobrze jest zwrócić uwagę na ciśnienie, pod jakim będzie zaparzona kawa. Im jest ono wyższe, tym z ziaren kawy moc będzie wyciągana bardziej dogłębnie. Różnice można odczuć zatem w smaku, aromacie oraz mocy kawy.

Ekspres przelewowy

Sporo osób preferuje odrobinę słabszą kawę, jaką można przygotować w klasycznym ekspresie przelewowym. Taki ekspres to zdecydowanie mniejszy wydatek niż ekspres ciśnieniowy. Często można kupić go już nawet za niewiele więcej niż 100 zł. Jakie są zalety kawy zaparzonej w takim ekspresie? Jest ona dużo bardziej łagodna i delikatna w smaku. Można zatem każdego dnia wypić więcej filiżanek takiego naparu, niż kawy robionej w ekspresie ciśnieniowy. To zatem dobre rozwiązanie dla osób lubiących wypijać sobie dziennie nawet kilka filiżanek łagodnej kawy.

Ekspres kapsułkowy

Ostatnia ciekawa opcja to ekspres kapsułkowy. W takim ekspresie kawę robi się dosłownie za przyciśnięciem jednego guziczka. Wystarczy w odpowiednim miejscu umieścić kapsułkę, a można przygotować sobie kawę o różnych smakach. Taka kawa smakuje wyśmienicie, szczególnie jeżeli kupi się kapsułki markowe. Trzeba jednak przyznać, że chociaż te ekspresy są tańsze od ekspresów ciśnieniowych, ostatecznie zaparzenie pojedynczej kawy kosztuje więcej. Trzeba bowiem kupować kapsułki, które wychodzą drożej niż kawa w ziarnach do zielenią.