Najlepszy przepis na śledzie po cygańsku

Najlepszy przepis na śledzie po cygańsku

Urozmaicanie swojego codziennego jadłospisu jest niezwykle istotne, ponieważ praktycznie każdy posiada potrzebę próbowania nowych smaków. Jedną z najpopularniejszych potraw są śledzie po cygańsku, które pojawiają się na stołach nie tylko na co dzień, ale również w większość świąt. Jak je jednak konkretnie przyrządzić, aby uzyskać jak najsmaczniejsze danie?

Śledzie po cygańsku – przepis na wyjątkowy sos

Na początek należy wszystkie składniki na sos wrzucić do garnka, a następnie gotować przez około 10 minut na małym ogniu. Mowa tu o:

  • połowie szklanki wody,
  • 1,5 łyżki oleju,
  • 150 ml keczupu,
  • 1,5 łyżki octu,
  • 1,5 łyżeczki cukru,
  • 2 liściach laurowych,
  • 4 ziarnach ziela angielskiego,
  • 1,5 łyżki papryki słodkiej,
  • soli i pieprzu do smaku.

Następnie odstawia się naczynie do przestudzenia, na przykład na zewnętrzny parapet kuchenny lub na balkon. Śledź po cygańsku przepis znajdziesz również pod adresem: https://www.lisner.pl/przepisy/sledz-po-cygansku

sos do śledzi po cygańsku

Śledzie po cygańsku – jak przyrządzić rybę?

Śledzie matijasy w ilości mniej więcej pół kilograma należy wymoczyć przez kilka godzin w chłodnej wodzie, aby poprawić ich walory smakowe. Następnie rybę osusza się i kroi na malutkie kawałki. Potem należy zeszklić na oliwie 2 pokrojone w piórka cebule, a 3 duże ogórki konserwowe dokładnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na koniec śledzie miesza się z oboma tymi składnikami oraz z przestudzonym już sosem.

Trzeba koniecznie pamiętać o tym, aby całość odstawić na kilka godzin do lodówki, co pozwoli uzyskać niepowtarzalny, intensywny smak. To z pewnością najlepszy przepis na śledzie po cygańsku, ponieważ nie tylko umożliwia ugotowanie niesamowicie apetycznego dania, ale również jest wyjątkowo prosty i nie wymaga korzystania z wielu drogich składników. To stosunkowo tania potrawa, która z pewnością zachwyci wszystkich gości, a nie wiąże się z koniecznością włożenia dużego wysiłku w jej przyrządzenie.