Jaką płytę grzewczą wybrać?

Żadna kuchnia nie może obyć się bez tak podstawowego urządzenia, jak płyta grzewcza. Co jednak ciekawe, występuje ona w naprawdę dużej ilość wariantów, które często zasadniczo się pomiędzy sobą różnią. Jakie są zatem obecne na rynku płyty grzewcze i czym się one charakteryzują?

Płyta grzewcza gazowa

Jednym z podstawowych rodzajów takiej płyty jest z pewnością model gazowy. Jak sama nazwa wskazuje, jest on zasilany gazem zimnym, co sprawia, że do jego działania musi być w budynku obecna instalacja gazowa. Ogromną zaletą takiej płyty jest fakt, że jest ona dość tania w zakupie, a także niezwykle tania w eksploatacji, ponieważ gaz jest bardzo tani. Sporą wadą jest natomiast większe niż w przypadku innych modeli niebezpieczeństwo wypadku.

Płyta grzewcza elektryczna

W sytuacji, gdy w budynku nie ma obecnej instalacji gazowej, lub też ktoś obawia się awarii i wypadku podczas używania modelu płyty gazowej, wtedy poleca się wybranie płyty elektrycznej.
Oprócz większego bezpieczeństwa, taki model wyróżnia się również bardzo szybkim nagrzewaniem się pól grzewczych, a także dużą łatwością w utrzymaniu całości w czystości. Płyta nie tylko nie brudzi się zbyt intensywnie, lecz dodatkowo jest łatwa i przyjemna w myciu.
Niestety nie jest wolna od wad. Przede wszystkim jest dość kosztowna, jeśli chodzi o eksploatacje, ponieważ rachunki za prąd wyraźnie przy niej wzrosną. Dodatkowo w przypadku awarii prądu nic się na niej nie ugotuje.

Płyta grzewcza indukcyjna

Ostatnim modelem płyty grzewczej jest wersja indukcyjna. Jest to zdecydowanie najbardziej zaawansowana technologicznie wersja, która zamiast tradycyjnego nagrzewania wysoką temperaturą naczyń, ciepło przekazuje poprzez pole magnetyczne. Jest zatem niezwykle bezpieczna, a także zupełnie się nie brudzi. Dodatkowo naczynia nagrzewają się bardzo szybko, a co najważniejsze, niezwykle równomiernie.
Niestety ogromną wadą takiej płyty jest jej koszt zakupu oraz eksploatacji. Koniecznie trzeba wiedzieć, że na takiej płycie pracować będą jedynie specjalne garnki z ferromagnetycznej stali.