Jaką deskę do krojenia wybrać?

deska do krojenia

Mało jest tak potrzebnych i przydatnych akcesoriów w kuchni niż zwykła deska do krojenia. Ten jakże prosty i nieskomplikowany przyrząd umożliwia nie tylko wykonanie zwykłych kanapek, lecz także stworzenie bardzo skomplikowanego obiadu. Jaka jednak powinna być dobrej jakości deska do krojenia?

Deska drewniana

Deski do krojenia wykonane z drewna, to zdecydowanie najczęstszy widok w polskiej kuchni. Deska wykonana z tego materiału zapewnia po pierwsze bardzo dużą trwałość, jak i wygodę użytkowania. Deska tego typu jest bardzo łatwa w czyszczeniu, a także odporna na uszkodzenia. Posiada także właściwości bakteriobójcze.

Deska plastikowa

Deska do krojenia wykonana z plastiku jest drugą co do popularności zaraz po desce wykonanej z drewna. Choć nie jest tak ładna i estetyczna jak wersja drewniana, a także charakteryzuje się bardzo niską wytrzymałością, to jednak jej ogromna zaleta w postaci niezwykle niskiej ceny rekompensuje wszystkie powyższe wady. Można powiedzieć, że jest to deska jednorazowego użytku, lecz mimo to nadal jest ona bardzo popularna.

Deska szklana

Zupełnie innym rodzaje desek do krojeni są wersje wykonane ze szkła hartowanego. Nie pochłaniają ona zapachów, kolorów i smaków. Jest to też deska bardzo odporna na zarysowania.
Niestety bardzo dużą wadą tego typu desek jest ich cena, a także wysokie ryzyko uszkodzenia w wyniku upadku. Należy także pamiętać o tym, że tego typu deski w zauważalny sposób wpływają na tępienie się noży, co szybko może doprowadzić do ich uszkodzenia i konieczności ponownego naostrzenia.