Jak zrobić creme brulee? Palnik do creme brulee

Creme brulee to pyszny, francuski deser. W środku jest delikatny i waniliowy, a na wierzchu pokryty karmelizowanym cukrem. To połączenie smaków ma miliony fanów – nie tylko we Francji, ale też we wszystkich innych krajach świata. Jak go przygotować? Po co jest palnik do creme brulee?

Przepis na creme brulee
Składniki na creme brulee nie są bardzo wyszukane. Potrzebujemy:
– śmietanę kremówkę 36% (pół litra),
– żółtka (6),
– cukier (100 gramów do deseru + 4 łyżki do karmelizacji),
– wanilię (jedną laskę bądź łyżeczkę ekstraktu).

Śmietankę należy zagotować, wraz z cukrem i wanilią (nie z całą laską, należy wydobyć ziarenka). Gdy mieszanka zacznie się gotować, zdejmijmy ją z gazu. W osobnym naczyniu ubijamy żółtka, przez 45 sekund. Powoli, nadal miksując, dolejmy zagotowaną śmietankę. Masę wlać do foremek i piec w 100 stopniach Celsjusza, przez około 45 minut. Wyjąć i wstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin.

Po upływie tego czasu będziemy karmelizować cukier. Do tego przyda się właśnie palnik do creme brulee. Wyjęte z lodówki foremki posypać cukrem i karmelizować. Cukier powinien się nam ładnie rozpuścić. Powstanie charakterystyczna, nieco twarda skorupka.

Dekoracja creme brulee
Deser możemy podać zarówno na zimno, jak i od razu po karmelizowaniu cukru palnikiem do creme brulee (https://www.gastropuls.pl/palniki-do-creme-brulee). Udekorować można go owocami, listkiem mięty, a nawet musem owocowym bądź czekoladowym – zależy to od naszej fantazji! Zmienimy tym nieco smak deseru i dodamy mu indywidualnego charakteru. Można też… nie dekorować. Klasyka obroni się sama!