Jak wykonać barwnik spożywczy?

Barwniki spożywcze cieszą się ogromnym uznaniem w kuchni, zwłaszcza w cukiernictwie. To właśnie za pomocą barwników barwi się soki, ciastka, galaretki i wszelkie wyroby cukiernicze. Barwniki są więc niezastąpione i trudno wyobrazić sobie, że mogłoby ich nagle zabraknąć. Wszelkie kolory barwników można bez problemu kupić w sklepach spożywczych bądź w hurtowniach, które sprowadzają i sprzedają akcesoria niezbędne do wypiekania profesjonalnych ciast oraz tortów. Nie każdy jednak wie o tym, że barwniki spożywcze można spokojnie wykonać samemu w zaciszu swojej kuchni. Jest to o wiele zdrowsza oraz tańsza opcja. Dlatego też warto ją wypróbować.

W jaki sposób można bez trudu stworzyć swój własny barwnik spożywczy?

zestaw gotowych barwników spożywczychBarwniki są znane na świecie od niepamiętnych czasów. Nie zawsze jednak ludzie mieli takie możliwości, jak w ówczesnych czasach, a mimo to musieli sobie jakoś radzić. Logiczne jest więc to, że wykonywali barwniki z produktów, które akurat mieli pod ręką i mieszali je w różnych proporcjach, zależnie od tego, jak mocnego koloru potrzebowali. Dziś już wiadomo, że barwniki spożywcze można wykonać z produktów, które znaleźć można w praktycznie każdej kuchni!

Aby wykonać barwnik żółty, potrzeba jedynie gorącej wody oraz kurkumy w proszku. Kurkumę wystarczy mieszać w garnku z niewielką ilością wody, który pozostawiony jest na niewielkim gazie. Ilość kurkumy należy kontrolować zależnie od tego, jak mocną żółć planuje się uzyskać.

Aby utworzyć najpopularniejszy barwnik, barwnik czerwony, wystarczy jedynie gotować buraki i w odpowiednich proporcjach, uzyskany sok łączyć z odpowiednią ilością octu.