Jak wybrać najlepszy kufel do piwa?

pokale do piwa

Każdy smakosz wie, że piwo najlepiej smakuje podane w odpowiednim naczyniu. Dobrze dobrany kufel do piwa wyeksponuje aromat, kolor i smak trunku, znacznie zwiększając przyjemność spożywania. Ilość różnych wariantów kufli i pokali na rynku może przytłoczyć, a ich wybór zależy od gatunku spożywanego piwa. Jak wybrać odpowiednią szklankę do ulubionego alkoholu? 

Dla kogo sprawdzą się kufle do piwa? 

Kufel do piwa to chyba najbardziej charakterystyczne naczynie do piwa, z jakim można się spotkać. Już sam widok przywodzi na myśl niemieckie święto piwa, można go spotkać w prawie każdej knajpie i w zasadzie jest symbolem tego trunku. Jednak nie każdy wie, że kufel nie sprawdzi się do każdego gatunku piwa! Standardowy kufel ma pojemność 500 mililitrów, ale można się spotkać także z litrowym. Najczęściej wykonany jest ze szkła, choć zdarzają się także ceramiczne i drewniane. Najlepiej sprawdza się do piw typu marcowe, porter, koźlak i pilsner. Dzięki temu, że jest masywny, a jego ścianki są bardzo grube, świetnie nadaje się do grzańców i zimnego piwa, bo dłużej utrzymuje ich temperaturę.

Pokale do piwa – do jakich gatunków powinny być używane?

Pokale do piwa to szklanki na nóżce. Są o wiele delikatniejsze niż kufle, a dzięki tak cienkim ściankom dobrze uwydatniają kolor trunku. Pokale są wysokie i wąskie, a nóżka krótka i masywna. Ich kształt został stworzony z myślą o jak najdłuższym utrzymywaniu pianki na piwie, która powoli uwalnia aromaty z piwa. Przeznaczony jest do trunków lekkich i orzeźwiających. Uwydatnia świeże aromaty piw owocowych, lagerów, koźlaków i pilznerów. Istnieje także inna odmiana pokali, nazwana snifterem. Ma nieco większą objętość i zwęża się ku górze, służy głównie do picia ciemnych piw, bo lepiej utrzymuje ich aromat.