Jak nadać czekoladzie kolorową barwę?

barwnik do czekolady

Klienci kupujący słodkości w cukierniach zaznajomieni są od lat z kolorowymi polewami albo lukrem plastycznym, którym ozdobione są wypieki. Istnieje również możliwość nadawania różnorodnych barw ulubionemu słodkiemu przysmakowi, dzięki barwnikom do czekolady

Czym są barwniki do nadawania czekoladzie różnych odcieni? 

Popularnego ciemno i jasno brązowego lub białego koloru czekolady nie trzeba nikomu przedstawiać. Warto jednak wspomnieć, że na rynku pojawiły się produkty pozwalające na ich zmianę. Są to barwniki rozpuszczalne w tłuszczach, przez co doskonale nadają się do czekolady, kremu kakaowego, kremów maślanych. 

Dodatkowo barwniki do czekolady występować w postaci: 

  • proszku (do wymieszania wewnątrz masy),
  • sprayu (do ozdabiania wierzchniej warstwy wypieków),
  • w pływanie (choć te do pracy z czekoladą nadają się raczej z aerografem do wierzchniego ozdabiania). 
barwnik do czekolady w sprayu

Czy powstały barwniki specjalnie do czekolady?

Istnieje także specjalny barwnik do czekolady (tutaj) na bazie masła kakaowego. Mają postać płynną lub stałą. 

Tę drugą wersję należy rozpuścić w temperaturze 30 stopni, a następnie podobnie jak z czekoladą. Formę płynną dodaje się bezpośrednio do masy czekoladowej nakrapianiem, a potem wymieszać dokładnie tak powstałą mieszankę. 

Obecnie nadawanie czekoladzie ciekawej odmiany kolorystycznej nie stanowi większego problemu. Wystarczy wybrać właściwy barwnik oraz poznać zasady pracy i specyfikę produktu. 

Jedyna przeszkodą będzie w takim wypadku doświadczenie i właściwe postępowanie z czekoladą o zmienionym składzie. Gdy nabierze się wprawy, cukierniczy smakosze z pewnością chętnie będą sięgali do bajecznie kolorowe słodkości.