Garnki jako podstawowe akcesoria w kuchni

garnek w kuchni

Gotowanie obiadów w kuchni może być przyjemnością nie tylko dla osób, które czują się w kuchni dobrze. Jeżeli akcesoria do kuchni pozwalają na zminimalizowanie ilości czynności wykonywanych podczas przygotowywania posiłku to nic nie stoi na przeszkodzie, aby wziąć ze sobą książkę i międzyczasie umilać sobie gotowanie czytaniem.

Garnek tradycyjny

Podstawowym wyposażeniem kuchni jest zwykle komplet garnków ze stali nierdzewnej w ilości 3-6 sztuk. Najczęściej jest to malutki rondelek, garnek 2l oraz 3l oraz dwa garnki w granicach pojemności 4-5l. Tradycyjne wyposażone są w znacznej większości w szklane pokrywki.

Oferowane w sklepach garnki już od dawna jednak odbiegają od tradycji i bardzo łatwo jest dostać je wraz ze świetnymi użytkowymi funkcjami, jakimi są na przykład otwory do odcedzania wody po gotowaniu makaronu lub ziemniaków. Otwory te umieszcza się zwykle tuż przy górnej granicy garnka o większej pojemności, dzięki czemu przy odlewaniu nadmiaru płynu wystarczy garnek przechylić. Nie ma potrzeby zdejmowania przykrywki.

W AleDobre wśród ogromu ofert akcesoriów kuchennych dostępne są garnki takie o podwójnym dnie do gotowania mleka, czy też takie ze specjalną pokrywą i ściankami, które zwą się szybkowarami i przygotowują posiłek jednogarnkowy w szczelnym zamknięciu, dzięki czemu smaki i konsystencja zyskują zupełnie inny charakter niż przy tradycyjnym przygotowaniu dania. Bez względu na to, czy posiłek jest mięsny, czy też wegetariański, można go przygotować w zdrowy i szybki sposób.