Formy do pieczenia chleba

Sekret smacznego, domowego pieczywa tkwi w naturalnych, zdrowych składnikach oraz w dobrej formie do pieczenia. Niezależnie od rodzaju zastosowanej mąki, dodatku ziaren i ziół, zakwasu czy drożdży chleb musi mieć przestrzeń do rozrostu, odpowiedniego wypieczenia i idealnego kształtu. Forma do pieczenia chleba musi być wykonana z trwałych i solidnych, atestowanych materiałów.

Różne rodzaje form do pieczenia chleba

Formy do pieczenia chleba w domu wykonane są z różnych materiałów oraz mają różne wymiary i kształty. Przygodę z pieczeniem domowego chleba rozpoczyna się zwykle od jednej formy. Warto mieć ich jednak kilka w domu, by oprócz eksperymentów ze smakiem, zdecydować jaki kształt chleba najbardziej nam odpowiada.


Najbardziej popularne są formy ze stali nierdzewnej. Ich powłoka powoduje, że pieczywo nie przywiera do dna oraz ścianek formy. Są lekkie i odporne na rdzę. Kolejne bardzo popularne są silikonowe formy do pieczenia chleba. Elastyczne i odporne na wysokie jak i niskie temperatury, występują w wielu różnych, ciekawych kształtach. Dzięki nim nasz chleb może być okrągły, owalny lub nawet w kształcie kwiatka. Domowe pieczywo można upiec też w szklanej lub ceramicznej formie, a także w popularnej keksówce. Oprócz tego można zaopatrzyć się w formy gliniane i drewniane. Te ostatnie wykonane są z topolowego drewna, które wykłada się papierem do pieczenia i do tak przygotowanej formy przekłada się ciasto na chleb. Formy te są do wielokrotnego użytku mimo, że niczym się ich nie impregnuje.

Formy do pieczenia chleba dostępne na https://sklep.polmarkus.com.pl/formy-metalowe-do-pieczenia-chleba