Domowe wypieki w tortownicy

tort z nowej tortownicy

Pieczenie tortów, to dla niektórych prawdziwe wyzwanie kulinarne. Nie jest to sztuka prosta, jednak jak mówi stare powiedzenie – praktyka czyni mistrza. Sprawdzony przepis to połowa sukcesu. Na drugą połowę składa się odrobina umiejętności oraz odpowiedni sprzęt. W przypadku tortów, przydatna będzie z pewnością tortownica. W sklgepach jest bardzo duży wybór tych foremek. Różnią się między sobą wielkością, kształtem, a nawet materiałem z jakiego je wykonano. Jaka tortownica sprawdzi się najlepiej podczas domowych wypieków?

Kształty tortownic

Wielu osobom tort kojarzy się przede wszystkim z okrągłym wypiekiem. A i owszem, zdecydowana większość tortownic ma właśnie okrągły kształt. Nie jest to jednak jedyne dostępne w sklepach rozwiązanie. Spotkać się można również z tortownicami kwadratowymi, a także takimi w kształcie prostokąta. Najlepsze są tortownice ze specjalnym zamknięciem, które ułatwia wyciąganie wypieku.

Materiał z jakiego wykonano tortownice

Bardzo ważną sprawą jest rodzaj tworzywa, jakie zostało użyte do produkcji tortownicy. W zależności od tego kształtuje się chociażby cena foremki, a także komfort jej użytkowania. Najtańsze rozwiązania niestety nie są zbyt wygodne. Do zwyczajnych blaszanych foremek bez specjalistycznej powłoki, ciasto często przywiera, przez co wypiek może wyglądać mało estetycznie. Optymalny stosunek ceny do jakości występuje w przypadku blach z powłoką przeciw przywieraniu. Dostępne są także formy wykonane z silikonu oraz ceramiczne. One także sprawdzają się bardzo dobrze, jednak w takim przypadku trzeba się liczyć z dużo wyższymi kosztami. Zasada powinna być jedna – im więcej ktoś piecze, w tym lepsze formy powinien zainwestować. Kupując najtańsze często będzie je musiał wymieniać, ponieważ dosyć szybko będą się zużywały – nie zawsze to co tanie, jest faktycznie tanie.