Do czego wykorzystać biały mak?

Biały mak, z całą pewnością nie jest przyprawą zbyt popularną. Wiele osób na pewno nawet nigdy o nim nie słyszało i nie ma pojęcia do jakiego rodzaju potraw, można by go użyć. Warto jednak zapoznać się z jego zastosowaniami oraz zaletami, ponieważ, z całą pewnością ma on wiele do zaoferowania!

bialy makCzym charakteryzuje się biały mak?

Z całą pewnością jest on słodszy oraz delikatniejszy niż jego bardziej rozpoznawalna wersja, czyli mak niebieski. Ziarna maku białego są o wiele mniejsze i dzięki temu znalazły swoje zastosowanie w wielu wyrobach cukierniczych, w których stawia się przede wszystkim na delikatny smak. To dlatego wykorzystywany jest na przykład przy produkcji rogali świętomarcińskich.
Wśród licznych zalet tego rodzaju maku, warto wspomnieć też o tym, że ułatwia on zasypianie i charakteryzuje się właściwościami uspokajającymi.

Pozytywnie wpływa też na układ trawienny. To dlatego, z całą pewnością będzie on zdrowszą, choć nieco droższą alternatywą dla klasycznego niebieskiego odpowiednika.

Do jakiego rodzaju potraw można używać białego maku?

Ze względu na swój słodkawy i delikatny smak, będzie on doskonałym dodatkiem do wypieków o najwyższej jakości. To dlatego stanowi on nadzienie rogali świętomarcińskich, ale także tortów oraz bułeczek, a także różnego rodzaju wypieków z ciasta francuskiego.
Warto też wykorzystać biały mak podczas świątecznych wypieków, na przykład przygotowując kutię.