Do czego potrzebna jest podpuszczka w produkcji sera?

podpuszczka

Podpuszczka, nazywana również renniną lub chymozyną, jest enzymem trawiennym, który znajduje się w dużej ilości w śluzówce żołądka cielęcego. Istnieją również podpuszczki pochodzenia roślinnego, znajdujące się w niektórych rodzajach roślin i grzybów. Od bardzo dawna podpuszczka wykorzystywana jest w branży mleczarskiej, do produkcji serów podpuszczkowych. Z powodzeniem dostaniesz ją w AleDobre: https://www.aledobre.pl/11647,Podpuszczka_cieleca_do_produkcji_serow_pojemnosc_30_ml_Beaugel_500.html

Do czego potrzebna jest podpuszczka w produkcji sera?

Enzym ten jest niezbędnym składnikiem potrzebnym do produkcji serów podpuszczkowych. Sery podpuszczkowe to rodzaj serów otrzymywanych przez ścinanie mleka za pomocą enzymu podpuszczki. Powoduje on rozszczepianie białka mleka na serwatkę. Proces ten możliwy jest do zaobserwowania nawet gołym okiem. Wykorzystanie podpuszczki znacząco wpływa na smak sera, również podczas procesu dojrzewania.

Jakie są rodzaje podpuszczki?

W produkcji serów wykorzystuje się różne rodzaje podpuszczki. Najczęściej oczywiście wykorzystuje się tę naturalną, pochodzenia zwierzęcego. Zdarza się jednak również wykorzystywanie podpuszczek mikrobiologicznych lub też modyfikowanych genetycznie.

Podpuszczki mikrobiologiczne pozyskiwane są w procesie fermentacji określonych gatunków grzybów. Niestety taki rodzaj podpuszczki jest znacznie mocniejszy od naturalnej i trudniej przez to utrzymać całkowitą kontrolę nad smakiem sera.

Stosowany już od najdawniejszych czasów enzym trawienny w postaci podpuszczki jest niezastąpiony. Aż do dziś nie znaleziono innego, lepszego sposobu na ścinanie białka mleka w produkcji sera. Podpuszczka jest więc niezastąpionym składnikiem używanym w branży mleczarskiej i serowarstwie.