Do czego można wykorzystać szatkownice do warzyw i jak są zbudowane?

Warzywa w różnej formie są składnikami właściwie każdego posiłku. Ich obróbka jest w przedsiębiorstwach gastronomicznych codziennym elementem pracy w kuchni. Należy więc zadbać o to, by przebiegała ona sprawnie, gdyż pozwoli to na szybsze przygotowanie i wydawanie potraw. Zamiast zatrudniać dodatkowych pracowników do takich zadań, warto posłużyć się zdobyczami techniki. Przykładem mogą tu służyć szatkownice do warzyw.

Czym są szatkownice do warzyw i jakie surowce pozwalają rozdrobić?

Są to wielofunkcyjne maszyny, które w wydajny sposób szatkują, kroją, trą i ścierają surowce różnego rodzaju. Dzięki wymiennych talerzom można je stosować do różnych rodzajów warzyw, a nawet owoców. Bez problemów radzą one sobie ze ścieraniem kapusty w podłużne pasemka, krojeniem marchewki i innych warzyw korzeniowych w plasterki, czy nawet dokładnym rozdrabnianiem ziemniaków, które przeznaczone są przykładowo na placki ziemniaczane. 

Jak zbudowane są takie urządzenia?

Szatkownice do warzyw (sprawdź tutaj) posiadają kilka zasadniczych elementów. Pierwszym i najbardziej widocznym jest zewnętrzny korpus maszyny. To on stanowi wierzchnią osłonę mechanizmu i pozostałych elementów. Kolejnym ważną, o ile nie najważniejszą, częścią, są talerze obrotowe z ostrzami różnego typu. Pozwalają one na zróżnicowaną obróbkę surowców – na przykład taką, jaka została wymieniona we wcześniejszym akapicie. Przy otworze, do którego wkładane są warzywa, znajduje się przystawka dociskowa, która pozwala na bezpieczne ścieranie surowców, które wymagają dociskania przy podawaniu (np. kapusta).