Do czego może przydać się wałek do ciasta?

wałkowanie ciasta

Wałek do ciasta to jedno z akcesoriów kuchennych, które znajduje się praktycznie w każdej kuchni. Stanowi on rewelacyjne narzędzie do wałkowania ciasta, ale również usprawnia inne czynności w kuchni jak choćby rozgniatanie różnorodnych produktów. Warto jednak zastanowić się nad tym, w przypadku jakiego typu ciast wałek sprawdzi się najlepiej? Na to pytanie odpowiadamy poniżej.

Do jakiego typu ciast przyda się wałek?

Jeżeli mowa o ciastach, które wymagają rozwałkowania to niewątpliwie możemy do nich zaliczyć kruche ciasta przeznaczane na spód pod jabłecznik czy te dedykowane wycinanym, kruchym ciasteczkom. Ponadto oprócz słodkich rodzajów ciast możemy wyróżnić także ciasto na pierogi, które także wymaga wałkowania oraz ciasto na pizzę. Wałkować również można ciasta typu francuskiego.

Inne zastosowania wałka do ciasta

Poza klasycznym wałkowaniem ciasta, wałek do ciasta można wykorzystać także w innych czynnościach kuchennych. Pierwszą z nich jest rozgniecenie płatków kukurydzianych w celu wykonania panierki do kotletów. Kolejnym przykładem użycia wałka do ciast jest konieczność pokruszenia drobno czekolady, aby dodać ją kolejno do ciasta. Wałkiem do ciasta można również wałkować mięso mielone, aby je wyrównać i móc wykonać popisowe danie.

Jak sami widzimy zastosowań wałka do ciasta jest naprawdę wiele, jednak jest to już kwestia ludzkiej wyobraźni, a nie faktycznego przeznaczenia.

Oferta kupna tutaj: https://www.aledobre.pl/80,Pieczenie_ciast_i_tortow/2-312,Walki_i_stolnice_oraz_akcesoria_do_ciast/