
Rękawice żaroodporne, nazywane są też rękawicami do pieca bądź rękawicami piekarniczymi. Przeznaczone są one do pracy w piekarniach, cukierniach, a także w domu podczas pieczenia ciast, chleba czy innych potraw w piekarniku. Są wykonane z materiałów ognioodpornych, takich jak aramidowe włókna sztuczne, silikon czy kevlar, co zapewnia ochronę przed wysokimi temperaturami i poparzeniami.
Rękawice do pieca – co warto wiedzieć?
Rękawice do pieca są niezbędne, kiedy celem jest bezpieczne obsługiwanie gorących naczyń, form, blach czy rusztu w piekarniku. Dzięki nim nie trzeba obawiać się o poparzenia. Można też swobodnie manewrować naczyniami bez ryzyka ich upuszczenia.
Trzeba jednak zdawać sobie sprawę z tego, że rękawice piekarnicze powinny być wybierane w zależności od temperatury, z jaką będziemy mieć do czynienia. Jak się okazuje, niektóre modele dostępne na rynku przystosowane są do pracy z temperaturami do 200 st. Celsjusza. Inne rękawice mogą natomiast wytrzymać nawet do 500 st. Celsjusza.
Rękawice żaroodporne
Przed kupnem rękawic żaroodpornych zawsze zalecane jest sprawdzenie tego, jakie temperatury będziemy mieli do czynienia podczas pieczenia i dobrać odpowiedni rodzaj rękawic. Warto też kupić produkt pochodzący od renomowanego producenta.
Dobrej klasy rękawice piekarnicze posłużą przez długi okres, co przecież powinno być kwestią priorytetową. W przypadku kupna takiego produktu warto sprawdzić, czy ma on antypoślizgowe wzmocnienia, co ułatwi trzymanie naczyń i form podczas pracy.