Co można znaleźć w katalogu profesjonalnej firmy zajmującej się sprzętem gastronomicznym?

Restauratorzy, którzy korzystają ze sprzętu gastronomicznego mają do dyspozycji wiele ułatwień, o których nawet nie śni się zwykłym ludziom. To gadżety, które przyspieszają pracę w kuchni i sprawiają, że staje się ona łatwiejsza. Co to za cudeńka?

Garnek z wkładem do gotowania pierogów

Katalog Hendi zawiera prawdziwą ciekawostkę – garnek, który jest wyposażony w specjalny wkład do gotowania pierogów, klusek, knedli itd. Wkład ten przypomina garnek o mniejszej średnicy niż główne naczynie. Ma on też dziurki, które umożliwiają wymianę wody oraz odsączenie jej. Dzięki temu wkładowi nie ma mowy o odcedzaniu pojedynczych pierogów i wyławianiu każdego z osobna.

Maszynka do krojenia ziemniaków

W katalogu Hendi można też znaleźć specjalną maszynkę do krojenia ziemniaków w paski. Z wykorzystaniem takiego urządzenia zrobienie frytek zajmuje tylko kilka minut. To ogromna różnica, jeśli wziąć pod uwagę jak żmudnym zadaniem jest robienie domowych frytek. Maszynkę do krojenia można też wykorzystać do krojenia innych warzyw niż ziemniaki np. marchwi, pietruszki, pomidorów, a nawet jajek.

Owalna patelnia

To specjalna patelnia, która ułatwia smażenie ryby. Zazwyczaj nie ma jej na półkach sklepów. Nawet miłośnicy ryb nie mają jej w swoich kuchniach. Tymczasem, owalny kształt ułatwia ułożenie ryby na patelni tak, by mieściła się na niej cała. To sposób na optymalne wykorzystanie dostępnego miejsca. Na takim naczyniu bez trudu zmieszczą się nawet dwie ryby obok siebie, co na okrągłej patelni byłoby właściwie niemożliwe.