Chłodziarki gastronomiczne. Ich rodzaje i zastosowanie

biała chłodziarka gastronomiczna

Otwierając biznes gastronomiczny nowy przedsiębiorca spotyka się często z problemem doboru sprzętu. Niewątpliwie niezbędnym elementem każdej restauracji, bistro, czy też innego miejsca, gdzie podawane jest jedzenie – są urządzenia chłodnicze.

Najpopularniejsze rodzaje lodówek.

Wybór chłodziarek gastronomicznych na rynku jest ogromny. Warto zwrócić uwagę, aby była dostosowana do standardu GN, czyli gastro norm. Jest to zunifikowany system rozmiaru pojemników używanych w gastronomi.

Generalną różnica pomiędzy urządzeniem przeznaczonym do gastronomii a do użytku domowego, jest ich budowa i wydajność. Najczęściej wykonane są ze stali nierdzewnej, dzięki czemu są odporne na uszkodzenia i łatwe w sprzątaniu. Sterowanie odbywa się za pomocą panelu, który umieszczony jest najczęściej na przedniej ścianie. Istotną funkcją jest ustawianie temperatury, czego nie zaproponują nam urządzenia domowe.

chłodziarki gastronomiczne

Chłodziarki gastronomiczne dzielą się na:

  1. Szafy chłodnicze – przypominają one konstrukcją tradycyjne, domowe lodówki. Posiadają one drzwi, natomiast wewnątrz prowadnice. Najczęściej konstrukcja pozwala na umieszczenie w jednym rzędzie 2xGN 1/1, choć zdarzają się również urządzenia na 1xGN 1/1.
  2. Lady ekspozycyjne – służą do prezentowania towaru klientom. Dzięki przeszkleniu towar jest widoczny z każdej strony.
  3. Chłodziarki podblatowe – są one najczęściej zabudowane od góry blatem roboczym. Istnieje również możliwość wycięcia otworu w blacie, aby móc chłodzić pojemniki wpuszczone w blat.
  4. Stoły chlodnicze – jest to konstrukcja podobna do podblatowej, jednak ma gotowy blat kuchenny ze stali nierdzewnej.
  5. Nadstawki chłodzące – jest to małej wielkości urządzanie chłodnicze, które możemy postawić na blacie.
  6. Chłodnie – gotowe moduły do wstawienia w wyznaczone miejsce. Mogą one tworzyć całe pomieszczenia.

Czym kierować się przy wyborze chłodziarki?

Przede wszystkim ilością towaru, który chcemy schłodzić oraz miejscem, którym dysponujemy. Szukając chłodziarki gastronomicznej (sprawdź tutaj) musimy wziąć pod uwagę również obowiązujące przepisy sanitarne, dotyczące przechowywania artykułów. Istotnym czynnikiem jest również zużycie prądu. Warto inwestować w urządzenia energooszczędne, które jednak mają zwykle wyższą cenę.