Brytfanna do piekarnika oraz pieczenia, a jej rodzaje

brytfanna do pieczenia

Jaką brytfankę należy wybrać? Która z nich będzie idealnie nadawała się do zapiekania, smażenia oraz duszenia naszych potraw? Brytfanna przeznaczona do kuchni lub piekarnika pozwoli nam w łatwy oraz szybki sposób poprawić jakość, oraz smak naszych potraw. Doskonale sprawdzą się podczas pieczenia mięsa, ryb z dodatkiem sosu oraz warzyw, a nawet ciast i różnego typu chlebów. Mogą być one wykonane z różnego typu materiałów i posiadać innego typu spody, które przeznaczone są do różnych potraw. 

Brytfanna do pieczenia 

Jest to rodzaj naczynia, które posiada dwie funkcje, gdyż możemy z niego korzystać jak z garnka, a także patelni. Warto o takiej rzeczy nie tylko pamiętać w momencie zbliżających się świąt, gdyż jedzenie typu Fast Food nie należy do najzdrowszych, a przygotowane w ten sposób dania zachowują swoje wartości odżywcze oraz witaminy. 

Zalety pieczenia dań w brytfance

  • Oszczędność czasu oraz energii 
  • Wszechstronność
  • Małe zapotrzebowanie na tłuszcz 
  • Przygotowane dania są soczyste i kruche 
  • Produkty zachowują swoje witaminy i wartości odżywcze
  • Mamy możliwość zakupu tak zwanych brytfann dwupoziomowych, które umożliwiają nam przygotowanie dwóch dań jednocześnie 
  • Danie przez dłuższy czas pozostaje ciepłe 

Brytfanna do pieczenia, a jej rodzaje

brytfanna do pieczenia

Nie ważne, czy jest to brytfanna do piekarnika, czy też do kuchni przy jej wyborze nie powinniśmy kierować się tylko wyglądem. Pod uwagę powinniśmy także wziąć jej cechy, które decydują o jej przeznaczeniu oraz trwałości. 

Brytfanna z pokrywą — brytfanna do pieczenia https://nettrading.pl/brytfanny-do-pieczenia z przeznaczeniem do piekarnika pokrywa w tym przypadku pozwala nam dusić potrawy i zapobiega ulatnianiu się pary wodnej z wnętrza naczynia. Ten rodzaj brytfanny sprawia, że nasza potrawa staje się soczysta i posiada odpowiedni aromat. 
Brytfanna otwarta – jest to brytfanna do piekarnika jak i kuchni przeznaczona najczęściej do pieczenia ciasta, chleba oraz mięsa. Brak pokrywy sprawia, że z łatwością możemy polewać naszą pieczeń, którą przygotowujemy sosem. Wysoka temperatura oraz ulatniająca się para sprawiają, że gotowe dania wyróżniają się chrupiącą skórką oraz soczystym spodem.