
W gastronomii wykorzystuje się wiele rodzajów urządzeń, wśród których jest także piec konwekcyjno parowy produkowany przez markę Rational, niezwykle funkcjonalny, usprawniający pracę i pozwalający na szybkie przygotowywanie pysznych potraw. Jest to urządzenie o profesjonalnym zastosowaniu, ale równie dobrze sprawdzi się w domowym zaciszu, jeśli ktoś lubi gotować, ma dużą rodzinę, chce miło zaskakiwać gości i domowników.
Co warto wiedzieć o piecu konwekcyjno parowym marki Rational?
W przypadku pieców konwekcyjno-parowych można liczyć na to, że przyrządzone posiłki są smaczne i jednocześnie zdrowe, zachowują swoje pierwotne walory odżywcze. Po wyjęciu jedzenia z komory prezentuje się ono bardzo efektownie, aż chce się skosztować. Nie trzeba martwić się o to, czy coś zostanie niedogotowane, przypalone z jednej strony. W komorze panuje stała temperatura, wszystko jest równomiernie ogrzewane i jednocześnie zachowuje wysoki poziom wilgotności, więc potrawy nie są przesuszone nawet w przypadku ich podgrzewania. Piece konwekcyjno parowe mają termoobieg, co jest bardzo praktycznym rozwiązaniem, pozwalającym na rozprowadzenie gorącego powietrza po całym wnętrzu urządzenia.
Można powiedzieć, że tego typu urządzenie stanowi bardzo funkcjonalny odpowiednik klasycznego piekarnika z termoobiegiem, ale przeznaczony do intensywnej pracy. Z tego właśnie powodu rewelacyjnie sprawdza się w lokalach gastronomicznych, ma profesjonalne zastosowanie, ale równie dobrze nadaje się do użytku domowego. Za pomocą pieca konwekcyjno-parowego można zrobić przeróżne dania, rozmaite ciasta, frytki, mięsa, pieczywo. Jest to wobec tego urządzenie do niemalże wszystkiego, dlatego warto przetestować jego możliwości.
Poznaj zalety i wady pieców konwekcyjno parowych
W komorze pieca konwekcyjno-parowego panuje odpowiedni mikroklimat, dzięki któremu przygotowywane potrawy są soczyste, dobrze przypieczone lub usmażone z każdej strony. Urządzeniem steruje się za pomocą przycisku, obsługa jest intuicyjna, nie ma w tym niczego skomplikowanego. Sterownik także odpowiada za to, aby panowały odpowiednie warunki, za nawilżenie bezpośrednie. Wszystko to przekłada się oczywiście na wyśmienite potrawy, idealnie przyrządzone. Na korzyść tego typu urządzeń przemawia ich łatwa obsługa, możliwość dostosowania parametrów do swoich potrzeb i preferencji. W przypadku pieców konwekcyjno-parowych są dwie opcje do wyboru, zastępują wiele innych sprzętów gastronomicznych.
Można używać urządzenia nie tylko do tradycyjnego pieczenia, bo jest także funkcja grillowania, duszenia, gotowania na parze, podgrzewania. Szybka i sprawna praca sprawia, że warto zainwestować w takie innowacyjne rozwiązanie. Można mieć pewność, że przygotowywane dania będą wyglądać i smakować, jakby zostały zrobione przez profesjonalnego kucharza. Do zalet zalicza się także to, że nie trzeba ciągle doglądać pieca, sprawdzać, czy coś się nie przypala. Wadą może być oczywiście dosyć wysoka cena, szczególnie za urządzenie zasilane gazem, ale inwestycja szybko się zwraca ze względu na stosunkowo niskie koszty eksploatacyjne.